Tož si nedaj

8. 08. 2017 10:15:03
Trošku ochlazení v těchto vedrech neuškodí. Proto je moje zimní téma na místě. Koncem zimy, nebo spíše začátkem jara u nás probíhá zabijačka.

Hned po příchodu selátka domů mám zákaz vstupu do jeho ubytovny. Proč? Zůstalo by doživotně. Brzo by nám přerostlo, takže by se do chléva nevešlo. V obýváku ho chovat fakt nechci. Sežrat tvora, které má jméno, také nejde.

Takže se o něho stará manžel, ovšem vypadá to tak, že naše prase ví všechny novinky z našeho rodinného života a okolí. Manžel si s ním rád povídá. Prasátko mu chrochtáním odpovídá. Chlapci si vystačí sami.

Jarek je statečnější, chová prase s jasným cílem. A ten konec snáší líp než já. Kolikrát teda padne několik,, flaší“ slivovice, aby se to líp ustálo. Kořalku moc nemusím, ovšem při zabijačce ,, sa to mosí a patří.“

Všemu předcházejí velké přípravy, musí se nachystat kotle, jeden na vaření masa, druhý na horkou vodu. Nákup koření, krup, kalafuny, špejlí, sáčků na tlačenky a podobné věci. U súsedú pučíme troky-velkou dřevěnou vanu.

Nastal čas loupání česneku, cibule a vaření krup. To máme zmáknuté. Operou se, vaří se v kotli ve starém povlaku na polštář. Nemusí se míchat, nehrozí, že se připálí.

Začátek vynechám, ale vše se děje v klidu, aby ,,mašík“ neměl stres. Jsme zkušený tým v čele s řezníkem. Prase se odkrví a krev vychladí. Následuje spaření a čistění od štětin, to probíhá právě v trokách. Zvonky uzpůsobené na čistění, to jde dobře, ale musí se dobře zasypat smůlou. K slovu se dostane i žiletka.

Dál probíhá bourání, a to všechno za asistence slivovice, desinfekce musí být. Já bych to celé definovala: voda, česnek sůl, pepř, majoránka a slivovice.

Každý ví, co má dělat, jsme opravdu sehraný tým, občas se chybička vloudí. Třeba když jsme marně hledali jeden hrnec, zrovna takový ,,akorátní", co se furt potřebuje. Prostě zmizel. Dokonce děcka dostaly bojový úkol, najít hrnec, na který pasuje určená poklice-skřidla. Děcka létaly, hledaly, měly slíbenou odměnu.

No kastrol se našel druhý den při úklidu. V jednom z kotlů, seděl na dně tak krásně schovaný, že neměl nikdo šanci ho najít. A jak se tam dostal, nikdo neví, nikdo nic neviděl, došli jsme k závěru, že tam spadnul sám, jak spousta dalších věci u nás se udělá ,,samo“.

Je čas na praní střev, po hrubé očistě je peru v pračce, ve vířivce. Vlastně ji používám jenom na to praní střev, za pomoci soli, octu a cibule. Voda se mění několikrát.

Ogaři očistěné maso i kosti dají vařit do kotle, přidám kořenovou zeleninu, kterou mám zavázanou v plachetce, aby se v budoucí polévce nerozvařila. Já chystám první jídlo, a to smaženici-vaječinu, mozeček, přidám kousek jater i masa. Toto jídlo rychle mizí a všem chutná.

Uvařené maso se obere a připraví na výrobu jitrnic, prejtu a tlačenky. Samozřejmě něco putuje rovnou do žaludku, je moc chutné. Každý další krok se zalévá slivovicí, takže je brzo veselo. Podáváme nezbytné koláče - pagáčky. Při práci se probere všechno. Hezká historka od řezníka.

Tož to dělám zabijačku u Arnošta a pravím mu: "Ty tady v té kolni-dřevník, je to super, ale houby na to vidím. Chtělo by to okno.“

,,A tož, co ten blboň, udělal. Naběhnul s motorovú pilú. A vyřezal do jedné stěny otvor. A prý chtěls okno, tak ho máš. ,, Všichni Arnošta známe tak, jsme se váleli smíchem, jenže řezník Milan pokračoval. ,, Hoši, ten vůl, měl z druhé strany pověšené nářadí, hrábě, kosy, vidle, motyky. Takže si přeřezal všechny násady a rovnou nadvakrát, nebo okno začal řezat od spodu. „ Co na to říct, slova byla zbytečná. Nikdo nejsme neomylní. A tož si potom nedaj. ( kalíška)

Hotové jitrničky i jelítka, tlačenka putují do kotle, kde se před tím vařilo maso i zelenina, když něco praskne, nevadí, polévka bude aspoň hustá. Úplně nakonec se do polévky dá krev a kroupy, někdo dává pohanku. Ta je vynikající.

Nějaké dobrůtky natlačíme do plechovek, maso, prejt, paštiku a výborný je i bůček, tomu později neodolá nikdo. K obědu míváme pečené maso a zelí. Klasika.

Polévka se chladí v obrovském hrnci na potoku. Za stálého míchání, hlavní chladič musí občas dostat frťana, aby nám nezmrznul. Občas mrzne i někdo jiný, mému muži se podařilo odhodit hadici s vodou tak blbě, že dopadla na pistol. Ta ho hezky pokropila. On ve snaze nohou hadici popostrčit, aby nestříkala. Zakopne tak nešikovně, že se dostane další pořádnou sprchu ledové vody přímo do tváře a vlastně všude, čím více tancuje a chce proudu uniknout, tím více je mokrý. Samozřejmě k radosti a huronského smíchu přihlížejících. Tož nedaj si. Když se převlekl do suchého, musel dostat frťana, nebo byl trochu zmrzlý.

Je čas jít vytáhnout už vychlazenou polévku, manžel hledá gumáky. Švagr na něho volá, vezmi moje a nezdržuj. Tak jo. Super nápad, v gumáku je díra, takže vlastně kdyby tam šel bosky, vyšlo to nastejno. On se chudák dneska té ledové vody nezbaví.

Když už se vaří konzervy, je dobře, znamená to, že je konec. Ještě se odnese do sklepa naložené maso, bůček, kolena, špek, kde bude chvíli zrát. Většinou se udí asi za pět dni.

Při vaření konzerv je čas na karty, povídaní a také si konečně ,,vypiť", když už jsme to tak krásně zvládli. A pozor změna, tady se už často nepije jen slivovice, ale,, koštuje sa“ aj víno. Prokládá pivem, nekeří sí trúfnú na šampíčko či rum. Někomu stačí rumové pralinky. Černému Petrovi, který musí řídit, aby účastníky rozvezl domů.

Tak na zdraví, přátelé, nikdo se nepořezal, nezranil, tak další jaro repeté. Tož potom nedaj si.

Autor: Dana Adámková | úterý 8.8.2017 10:15 | karma článku: 27.23 | přečteno: 599x

Další články blogera

Dana Adámková

Jak jsem k titulu přišla

V naprosté tmě jsme téměř narazily na další osobu, o které jsme neměly tušení. Mladíka jsme se trochu lekly. Koho také čekat uprostřed noci ve tmě u hřbitova.

6.10.2023 v 15:32 | Karma článku: 16.47 | Přečteno: 465 | Diskuse

Dana Adámková

Kde máš sestry

A najednou tam zůstal sám, největší, smutný bez spolužáků. A začala hra na schovávanou. Bohužel jsem měla babu.

5.9.2023 v 16:27 | Karma článku: 16.32 | Přečteno: 374 | Diskuse

Dana Adámková

Přiškrcený doktor

Najednou se objevil anděl. Lidský anděl sestřička, kterou jsem znala. Chytla mě za ruce a říká: „Miminko zůstalo v blbém místě. Musíš se hodně snažit, musí rychle ven.“

19.4.2023 v 14:43 | Karma článku: 20.77 | Přečteno: 574 | Diskuse

Dana Adámková

Maruška nebo Věruška

Skočíme si na Marušku, nebo Věrušku? U nás v dědině je možné všecko. Nad „dědinú“ se pyšní krásná rozhledna Maruška. Je to výletní místo turistů aj domorodců.

18.3.2023 v 23:24 | Karma článku: 18.61 | Přečteno: 329 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 18.48 | Přečteno: 238 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 27 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 285 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.53 | Přečteno: 497 | Diskuse
Počet článků 125 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 584

Nikdy mě nenapadlo, jak bude těžké, o sobě něco napsat. Líp mi jde psát o zvířatech, zážitky s nimi. Ať už veselé nebo smutné. Určitě by byl život, bez  zvířat chudší. Aspoň ten můj. Psaní je můj oddych, funguje moc dobře. Stejně jako fotografování. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...